Büyük yatırımlarla büyük umutlar bağlanarak alınan arsalar, fidanlar, depolar yatırımcı için getiri sağlaması ancak kaliteli ve verimli ürün alması ile sağlanır. Bu bağlamda her sene kurulan binlerce hektar meyve bahçesi yatırımcıları, telli terbiye sisteminin zorunluluğu konusunda hemfikirler.Dolu yağışı veya güneş yanıkları ile verimsiz ve kalitesiz meyve üretiminin önüne, kurulan telli terbiye sistemi üzerindeki file yardımı ile geçilir. Dolu yağışı sık görülen bölgelerde geniş, güneş yanığı riski olan bölgelerde dar gözlü fileler kullanılmaktadır.Sulama sistemlerinin geçirildiği , sık dikilen fidanların kendilerini taşımakta yardımcı olan, meyvelerin ağırlıklarını taşıyan telli terbiye sisteminin önemi, bahçenin başına herhangi bir dolu ve kalitesiz üretim oluşturacak etken gelmeden anlaşılarak,uygulamaya geçilmelidir.Profesyonel tarım ile yaygınlaşan bodur meyvecilik, bir nevi bacasız fabrikaların kurulmasına, yatırımcıların ciddi miktarlarda meyvenin gerek yurtiçi satışlarına gerekse yurtdışı ihracatlarına vesile olmuştur. Bu denli karlı ve büyük sermayeler bağlanan yatırımlar, oluşacak risklerin ekarte edilmesi konusunda, telli terbiye sistemini de zorunlu kılmıştır.
Telli Terbiye Sistemi Nedir?
Günümüzde meyveciliğin gelişmesi ile birlikte üretimde klasik yöntemlerin dışına çıkılmış ve modern meyve tesisleri ülkemizde de kurulmaya başlanmıştır. Büyük yatırımlarla kurulan tesislerin yatırımcı için getiri sağlaması ancak kaliteli ve verimli ürün alması ile sağlanır. Bu nedenle her sene kurulan binlerce hektar meyve bahçesi yatırımcıları, telli terbiye ve file sistemlerinin zorunluluğu konusunda hemfikirler.Bodur meyvecilikte kullanılan anaçların kök yapısı daha yüzeyde ve kullanılan fidanlar kısa sürede meyveye yatma eğiliminde olduğundan meyve bitkilerine destek sağlamak, dış çevreden gelen olumsuz etkilerden; özellikle olumsuz hava koşullarından korumak ve bitkinin meyve yükünün fazla olmasından dolayı bitkinin dallarının kırılmasını önlemek amacıyla kurulan bir sistemdir.Neden Telli Terbiye Sistemi?
- Ağacın ayakta durmasını ve meyve yükünü almasını sağlar. Kötü hava koşullarına karşı dirençli hale getirir.
- Meyvenin hasarsız bir şekilde 1.sınıf , yüksek kalitede hasat edilmesini sağlar. Birim alandan daha yüksek verim ve daha yüksek kalitede meyve elde edildiği için maksimum fayda sağlar.
- Hastalık ve Zararlılara mücadelede kaplama bir ilaçlama yapıldığı için hastalık ve zararlılara karşı iyi mücadele edilmiş olur.
- Ağacın doğru taçalandırılması sağlanarak maksimum fayda ve kalite elde edilir. Sık dikim gerektiren super spindel ,v modeli,y modeli ve transversal ipsilon gibi dikim şekillerinin uygulanabilmesi için telli terbiye yapılması gereklidir.
- Meyvelerin toplanmasını kolaylaştırır ve meyvenin zarar görmesini engeller.
- Budama ve kültürel işlemlerin zamanında ve daha az işçilikle kolay biçimde yapılasını sağlar.
- Bodur meyvecilikte kullanılan anaçların kök yapısı daha yüzeyde olduğundan bazı çeşitler desteğe ihtiyaç duymaktadır.Ağaçlar tellere sabitlenerek rüzgar ve diğer etkenler nedeniyle ağaçların zarar görmesi engellenmektedir.
- Bodur meyvecilikte kullanılan fidanlar kısa sürede meyveye yatma eğiliminde olduğundan ağaçların dallarının meyve yükü nedeniyle kırılması önlenebilmekte ve ağacın şeklinin bozulması engellenmektedir.
- Ağaçların düzenli ve verimli meyve verebilmesi için dalların yana açılması gerekmektedir. Bu ihtiyaç telli terbiye ile kolayca karşılanır.
- Kurulan telli terbiye sistemi ile bahçede gölgeleme file sisteminin kurulması , sisleme sisteminin kurulması için alt yapı hazır hale gelir.